Kto lubi rabarbar ? Ja wręcz
uwielbiam :) kwaskowaty smak może nie dla każdego ale w połączeniu z słodkimi
dodatkami myślę, że może wpasować się w większość gustów.
Dzisiaj przedstawiam CIASTO Z RABARBAREM I PIANKĄ BUDYNIOWĄ.
Jest przepyszne! Słodka pianka niczym ptasie mleczko, ale lepsza :) dodatek w postaci rabarbaru pasuje idealnie aby złamać tę nutę słodyczy.
Składniki na ciasto:
- 2,5 szkl mąki pszennej
- 250g zimnego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
Składniki na piankę:
- 5 białek
- 1 szkl cukru
- 1 małe opakowanie cukru waniliowego (16g)
- 2 opakowania budyniu waniliowego (2x40g)
- 0,5 szkl oleju
Dodatkowo:
- 500g rabarbaru
- 1 szkl cukru
Ciasto:
Masło posiekać w kostkę i zagnieść z pozostałymi składnikami. Podzielić ciasto na dwie części ( 60% i 40%), owinąć w folię spożywczą i zamrozić (min 1 godzina). Blachę o wymiarach 33x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód, na tarce o dużych oczkach zetrzeć większą część ciasta, wyrównać, lekko poklepać dłonią. Podpiec na złoty kolor w temp 190 stopni przez ok. 20 minut. Odstawić do wystudzenia.
Rabarbar kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i odstawiamy. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, proszek budyniowy, olej miksując do połączenia się składników.
Piankę wykładamy na spód ciasta. Na wierzch pianki układamy odcedzony z wody rabarbar, który lekko "upychamy" w piankę. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 190 stopni. Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Dzisiaj przedstawiam CIASTO Z RABARBAREM I PIANKĄ BUDYNIOWĄ.
Jest przepyszne! Słodka pianka niczym ptasie mleczko, ale lepsza :) dodatek w postaci rabarbaru pasuje idealnie aby złamać tę nutę słodyczy.
Składniki na ciasto:
- 2,5 szkl mąki pszennej
- 250g zimnego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
Składniki na piankę:
- 5 białek
- 1 szkl cukru
- 1 małe opakowanie cukru waniliowego (16g)
- 2 opakowania budyniu waniliowego (2x40g)
- 0,5 szkl oleju
Dodatkowo:
- 500g rabarbaru
- 1 szkl cukru
Ciasto:
Masło posiekać w kostkę i zagnieść z pozostałymi składnikami. Podzielić ciasto na dwie części ( 60% i 40%), owinąć w folię spożywczą i zamrozić (min 1 godzina). Blachę o wymiarach 33x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód, na tarce o dużych oczkach zetrzeć większą część ciasta, wyrównać, lekko poklepać dłonią. Podpiec na złoty kolor w temp 190 stopni przez ok. 20 minut. Odstawić do wystudzenia.
Rabarbar kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i odstawiamy. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, proszek budyniowy, olej miksując do połączenia się składników.
Piankę wykładamy na spód ciasta. Na wierzch pianki układamy odcedzony z wody rabarbar, który lekko "upychamy" w piankę. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 190 stopni. Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz