Ryż z jabłkami i cynamonem?
Bez wątpienia smaki dzieciństwa :)
Na obiad mamy danie główne i deser zarazem :) Szybko, smacznie, czego chcieć więcej?
Szczególnie polecam to danie na "drugi dzień", smakuje o niebo lepiej. Na zimno, na ciepło, jak tylko chcemy.
Potrzebujemy:
- 3 torebki ryżu
- 1 l mleka
- 1 kg jabłek
- cytryna
- masło
- cukier
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
- cynamon
- szczypta soli
Gotujemy ryż na mleku z odrobiną soli i masła przez ok 15 minut. Woreczki muszą być całe zanurzone we mleku. (Polecam ryż ten ugotować bez woreczków, wtedy bardziej nasiąknie mlekiem i będzie bardziej mokry, zdecydowanie smaczniejszy do tego dania:)
Jabłka zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny, dodać cynamon i cukry.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układamy warstwę ryżu, na nią jabłka i na jabłka znowu ryż. Zapiekamy do zarumienienia ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu posypać cukrem i cynamonem.
Smacznego! :)
Na obiad mamy danie główne i deser zarazem :) Szybko, smacznie, czego chcieć więcej?
Szczególnie polecam to danie na "drugi dzień", smakuje o niebo lepiej. Na zimno, na ciepło, jak tylko chcemy.
Potrzebujemy:
- 3 torebki ryżu
- 1 l mleka
- 1 kg jabłek
- cytryna
- masło
- cukier
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
- cynamon
- szczypta soli
Gotujemy ryż na mleku z odrobiną soli i masła przez ok 15 minut. Woreczki muszą być całe zanurzone we mleku. (Polecam ryż ten ugotować bez woreczków, wtedy bardziej nasiąknie mlekiem i będzie bardziej mokry, zdecydowanie smaczniejszy do tego dania:)
Jabłka zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny, dodać cynamon i cukry.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układamy warstwę ryżu, na nią jabłka i na jabłka znowu ryż. Zapiekamy do zarumienienia ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu posypać cukrem i cynamonem.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz