Skladniki na ciasto: (35x20cm)
- 400g mąki
- kostka zimnego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
Przesiewamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Wkrajamy zimne masło i dodajemy żółtka. Zagniatany ciasto po czym dzielimy je na 2 części: 60% i 40%. I wstawiamy je do zamrażarki na minimum 1h. Forme wykladamy papierem do pieczenia i zcieramy na tarce wieksza czesc ciasta. Lekko przyklepujemy. Podpiekamy na złoto w 190 stopniach około 20 minut. Po wyjęciu pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Pianka:
-5 białek
- 200g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub smietankowego bez cukru(2x40g)
- 125 ml oleju
+
- 500g jagód (moga byc mrozone)
- cukier puder do oprószenia
Gdy spód wystygnie całkowicie ubijamy na sztywno białka. Kiedy będą juz sztywne stopniowo dodajemy cukry. Powoli wsypujemy proszek budyniowy caly czas miksujac. Na koncu waskim strumieniem wlewamy olej - miksujemy caly czas. Piane wykladamy na ostudzony spod. Gesto ukladamy jagody. Na wierzch zcieramy pozostale 40% ciasta. Pieczemy ok 35-40minut w 190 stopniach. Po ostygnieciu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!:)
Melduję się jako zagorzały fan jagódek, budyniu i kruszonki w szczególności :) jako dziecko wyjadałam ją z całej blaszki :D rejestruję przepis :)
OdpowiedzUsuńsuper, bardzo mi miło :)
OdpowiedzUsuńRobiłam z malinami ale zgadzam się jest przepyszne :)
OdpowiedzUsuń