środa, 16 lipca 2014

Leczo

Dziś przepis na leczo.
Potrawa ta kojarzy mi się z zimą, kuligiem, ogniskiem i właśnie tą potrawą, która bardzo nas rozgrzewa.
Jednak to nie przeszkadza w tym żeby przygotować leczo w środku lata, właśnie tak zrobiłam. Leczo z dodatkiem świeżego chleba lub bagietki to dla mojej rodziny połączenie idealne.         

Potrzebujesz: 
- 500g kiełbasy
- po 1 szt. Papryk czerwonej, zielonej i żółtej 
- 1 cebula 
- 3 ząbki czosnku           
- 3 małe cukinie
- 400 g pieczarek
- 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 
- 2 łyżki słodkiej papryki
- pół łyżki ostrej papryki
- sól, pieprz. 

Kiełbasę kroimy w półplasterki i na rozgrzanym oleju podsmażamy ją z cebulą i przeciśniętym czosnkiem. Podsmażamy do momentu wytopienia się tłuszczu i zarumienienia . Dodajemy warzywa ( cukinie pokrojoną w kostke, papryke, pieczarki) oraz słodką i ostrą paprykę    . Podlewamy małą ilością wody i przykrywamy. Dusimy ok 35-45 min. Jesli trzeba dolewamy wody. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Smacznego!;)


      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz