poniedziałek, 15 września 2014

Ciasto straciatella


Idealne, malo slodkie( chyba ze dodacie wiecej cukru:), robi wizualne dobre wrazenie:) polecam.
Bez malin rowniez bedzie pyszny:) 
Przepis na blache 33x23cm 

Skladniki na ciasto:
- 5 jajek
- 220g maki pszennej
- 150 g margaryny lub masla
- 250 g cukru
- 3 lyzki kakao
- tabliczka 100g gorzkiej czekolady
- 70 ml mocnej zaparzonej kawy
- szczypta soli
- 0,5 lyzeczki sody
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 4 lyzki mleka 
- 100 g smietany 18%
- 150 ml wisniowki

Margaryne roztapiamy, dodajemy polamana czekolade, mieszamy az sie rozpusci i lekko studzimy. Cale jajka ubijamy z cukrem - ok 7 minut. Dodajemy stopiona, przestudzona czekolade. Kakao mieszamy z kawa, smietana i mlekiem. Dodajemy do jajek. Na koniec dodajemy przesiana make z soda, sola i proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatulka. Pieczemy ok 30-40 minut w 180 stopniach. Studzimy, przekrawamy na dwie czesci i nasaczamy wisniowka ( dolna warstwe bardziej) 

Masa:
- 250 g serka mascarpone
- 600 ml smietanki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 4 lyzki cukru pudru
- 600 g malin swiezych

Smietanke wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone, chwilke ucieramy, do polaczenia sie skladnikow. Dodac starte na tarce czekolady ( zostawic odrobine na posypanie wierzchu) i dokladnie mieszamy. Na pierwszy blat ciasta wykladamy 1/3 kremu, rozkladamy maliny, na maliny znowu 1/3 kremu i przykrywamy drugim blatem ciasta. Na wierzchu wykladamy reszte kremu i posypujemy starta czekolada. Schladzamy ok 3-4 h w lodowce. 
Smacznego!;)



2 komentarze: