piątek, 26 września 2014

Sernik


Serniki dzielimy na takie które pieczemy oraz takie bez pieczenia. Moim zdaniem sernik i szarlotka to najbardziej znane i lubiane ciasta w moim kraju. Dzisiaj przedstawiam na zwykly, klasyczny sernik, który króluje u mnie na wszelkich imprezach, świętach lub "od tak poprostu" :)

Przepis na blachę 25x35cm.
Spód - wykonałam z herbatników. Oczywiście można zrobić też np. ciasto kruchę, lub w ogóle nie dodawać żadnego spodu. Ja jednak lubię mieć jakąś dolną warstwę a tym razem poszłam na łatwiznę:)
Czyli wykładamy blachę papierem do pieczenia i równomiernie układamy herbatniki(najzwyklejsze).

- 1kg twarogu do sernika
- 500g serka mascarpone
- 8 jajek (żółtka i białka osobno)
- 500g cukru
- aromat waniliowy, rumowy lub pomarańczowy
- 400g masła
- 100g kaszy mannej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- bakalie - ja pominęłam:)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej


W misce ucieramy masło do białości, a następnie dodajemy cukier i miksujemy do otrzymania puszystej masy. Dodajemy żółtka + aromat i miksujemy. Ucierając stopniowo dodajemy twaróg i serek mascarpone. Dodajemy kaszę manną, mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy. Następnie dodajemy bakalie, jeśli ich używamy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie, łyżką dodajemy do masy, delikatnie mieszając.
Piec 1h 15min(około) w 170 stopniach, Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Dowolnie udekorować np tak jak ja, polewą czekoladową.

Polewa:
- 100 ml śmietany kremówki 36%
- 100 g czekolady (ja dałam 50g gorzkiej, 50g mlecznej)

śmietankę podgrzewamy, wrzucamy czekoladę i ściągamy z gazu. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i studzimy. Letnią polewę wylewamy na nasze ciasto :)
Smacznego!

Po ostudzeniu sernika polecam go schować na ok 3h do lodówki :)





1 komentarz: