czwartek, 9 października 2014

Ciasto czekoladowo-porzeczkowe



Potrzebujemy:
- 6 jajek
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 80g maki pszennej
- 80 g maki ziemniaczanej
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 30 g kakao
- 80 g zmielonych migdalow
- 100 g mlecznej czekolady
- wisniowka lub likier porzeczkowy do nasaczenia
- 1 sloik dzemu porzeczkowego
- 100 ml smietanki 12%

Żółtka oddzielamy od białek. Bialka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukry ( normalny i waniliowy) . Piane łaczymy z zoltkami, miksujemy na wolnych obrotach. Makę pszenną i ziemniaczaną łączymy z kakao, proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami. Sypkie skladniki porcjami dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Blache 25x35cm wykladamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto. Pieczemy ok 30minut w 200stopniach. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Biszkopt przekrawamy na pół, dolna warstwe nasaczamy likierem lub wisniowka i smarujemy dżemem. Przykrywamy gorna warstwa ciasta i robimy polewe ( rozpuszczamy czekolade w smietance kremowce, lekko studzimy i polewamy ciasto)
 smacznego!:)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz