niedziela, 19 października 2014

Indyk w sosie śmietanowo-czosnkowym



Przepyszna, nieskomplikowana propozycja w sam raz na niedzielny obiad, i nie tylko :)
Składniki:
- 400 g filetów z piersi indyka
- 150 ml wody
- 200 ml śmietanki 12%
- 2 ząbki czosnku
- suszone zioła (bazylia,oregano,tymianek,majeranek - co lubicie)
- sól, pieprz
- kilka gałązek świeżej bazylii
- olej kokosowy do smażenia (lub zwykły)


Piersi z indyka delikatnie rozbijamy (ja używam do tego dłoni). Posypujemy je z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i z obu stron smażymy indyka.


Gdy usmażymy indyka przekładamy go na talerz a na patelnię wlewamy wodę, śmietankę, i przyprawiany ziołami, solą i pieprzem oraz wciskamy czosnek.
Czekamy aż sos zacznie bulgotać i wtedy dodajemy świeżą bazylię posiekaną lub porwaną palcami.
Gdy sos wydaje Wam się za rzadki możecie go zagęścić wodą + odrobina mąki.
Kosztujemy i przyprawiamy wedle życzenia.
Do sosu wrzucamy indyka i dusimy go nie długo, 5-10 min po czym wyłączamy ogień.
Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz