czwartek, 16 października 2014

Ciasto orzechowe z masą budyniową


Szybko, smacznie - tak jak lubię :)
Potrzebujemy:

składniki na ciasto:
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1 szklanka oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 proszek do pieczenia
- 100g mielonych orzechów włoskich
- 100g mielonych orzechów laskowych
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka letniej wody

krem:
-2 budynie waniliowe
- 750 ml mleka
- 200 g masła
- 1 cukier waniliowe
- pół szklanki cukru

dodatkowo:
- cynamon
- tabliczka startej czekolady


Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładką, rzadszą masę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (25x35cm), wlać ciasto i piec ok 40 min w 190 stopniach ( do suchego patyczka ). Wyjąć, wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Z mleka i budyniu ugotować krem, schłodzić.
Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem i cukrem. Na dolną warstwe ciasta wyłożyć prawie cały krem, przykryć górną warstwą ciasta i rozsmarować cieniutką warstwę kremu na wierzchu, posypać cynamonem i startą czekoladą.
Gotowe, smacznego:)

ps. najlepiej placek wsadzić do lodówki na ok 2-3 h a później przechowywać go w dowolnym miejscu, nie koniecznie w lodówce. 



1 komentarz: