Ciasto kruche:
- 4 żółtka
- 45 g cukru pudru
- 1 łyzeczka proszku do pieczenia
- 1 op. cukru waniliowego
- 150 g masła
- 175g mąki
Wszystkie składniki szybko zagniatamy, formujemy kule i schładzamy ok 1 h w lodówce. Forme 23x33 cm wykladamy papierem. Schłodzone ciasto rozwałkowac na rozmiar blachy lub odrywać po kawałeczku i wykładać dno.
Piec 190-200 stopni ok 15-20 min. Wyjąć i wystudzić.
Malinowe niebo:
- 600g malin
- 3 malinowe galaretki
- 3 szkl. Wrzacej wody
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami. Odkładamy do lodówki aby galaretka lekko zgęstniała. Tężejącą galaretkę wylewamy na kruchy spód, umieszczamy placuszka w lodówce.
Krem śmietankowy:
- 500ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej minimum 12h
- 250g serka mascarpone, również schłodzony
- 4 łyzki cukru pudru
- nasionka z 1 laski wanilii
Wszystkie skladniki umieścić w misce i miksować do otrzymania gęstego kremu. Nie za długo, nie za krótko. Krem przygotowujemy przed samym wyłozeniem na ciasto .
Beza:
- 5 białek
- 200g cukru
- 1,5-2 łyzki mąki ziemniaczanej
- 50g płatków migdałów
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier łyżka po łyżce. Pod sam koniec dodajemy mąke. Forme 23x33 odwracamy do góry dnem. Wykładamy papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy mase bezową na rozmiar blachy, posypujemy migdałami. Pieczemy ok 1 h w 140 stopniach. Wystudzić.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, na galaretkę wykładamy krem, a na krem beze. Chłodzimy minimum 3h
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz