czwartek, 18 września 2014

Gołąbki inaczej

Gołąbki inaczej, to inna, szybsza wersja tradycyjnych gołąbków zawijanych w liście kapusty.
Spotkałam się również z dwoma sosami do nich : pomidorowym i grzybowym.
Mi osobiście bardziej podpasowała wersja w sosie pomidorowym. Więc dziś taki oto przepis :)

Składniki na gołąbki : 
- 2 woreczki ryżu
- 600 - 700 g mielonego mięsa
- 1 szklanka kaszy mannej
- 500 g kapusty zwykłej lub pekińskiej ( ja użyłam pekińskiej)
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, majeranek, bazylia
- olej do smażenia

sos:
można zrobić bulion + przecier pomidorowy + przyprawy
Ja jednak spróbowałam czegoś dla mnie nowego

- pomysł na : Gołąbki inaczej
- 100 ml śmietanki 12% lub 18%
- 600 ml wody - ja dałam więcej
- majeranek, bazylia, sól, pieprz



Ryż gotujemy jak zwykle, ok 15 min. Studzimy. Kapuste drobno szatkujemy, umieszczamy ją w misce, zasypujemy solą i zostawiamy tak na ok 15 min po czym odsączamy nadmiar wody. Do mięsa dodajemy kapuste, ryż, kasze manną, przyprawy, jajka, cebulę, czosnek i dokładnie mieszamy. Formujemy małe gołąbki i smażymy z obu stron na złoty kolor. 
Gdy wszystkie gołąbki będą usmażone w misce łączymy pomysł na + przyprawy + woda i śmietanka i dokładnie mieszamy, wrazie czego doprawiamy. Gołąbki umieszczamy w brytfance, zalewamy sosem i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok 40 min, w połowie czasu obracamy je na drugą stronę. Podajemy je same lub tak jak ja, z ziemniakami. Smacznego :)



2 komentarze: