poniedziałek, 2 czerwca 2014

Ciasto pianka z truskawkami


Sezon truskawkowy trwa, tak więc dziś przepis na idealne ciasto z dodatkiem tych przepysznych owoców.
Ciasto to jest idealne na porę letnią, ponieważ nie jest aż tak słodkie i jest bardzo lekkie.
Biszkopt + delikatna pianka + dodatki truskawek zatopione w galaretce.
Cud, miód i orzeszki.. tzn truskawki :)
Ciasto to jest bardzo proste do wykonania, myślę, że nikt nie powinien mieć z nim jakichkolwiek problemów.
Podany przepis jest na blachę o wymiarach 25x35 cm.

Składniki:

Biszkopt :
- 1 szkl cukru
- 0,5 szkl mąki pszennej
- 0,5 szkl mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego

Pianka:
- 800 ml śmietanki 30%
- 5 czubatych łyżek cukru pudru
- 2 galaretki truskawkowe

Dodatkowo:
- 2 galaretki truskawkowe
- 400 g truskawek
- 200 g konfitury truskawkowej

W 700 ml gorącej wody rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe i mieszamy do momentu aż całkowicie rozpuści się żelatyna. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Również przygotować galaretki na wierzch (2 galaretki w 700 ml gorącej wody) lecz nie spieszyć się z procesem studzenia ich.
Ubijamy białka ze szczyptą soli. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Następnie dodajemy żółtko po żółtku. Później stopniowo przesiewamy do jajek mąki i proszek do pieczenia i bardzo delikatnie mieszamy. Przygotować blachę ( wykładamy papierem do pieczenia ) i biszkopt pieczemy ok 30 minut w temperaturze 175 stopni. Po tym czasie uchylić piekarnik i ostudzić ciasto. Galaretki wkładamy do lodówki i czekamy aż zaczną tężeć. Śmietankę ubijamy stopniowo dodając cukier puder. Gdy będzie ubita łyżka po łyżce dodać lekko stężałą galaretkę. Ubijamy na wolnych obrotach. Biszkopt smarujemy konfiturą, wykładamy masę piankową i wkładamy do lodówki na ok 20 - 30 minut. W tym czasie kroimy truskawki w plasterki i układamy na piance. Lekko tężejącą galaretkę przy pomocy łyżki wylewamy na truskawki. Umieszczamy ciasto w lodówce na kilka godzin.
Smacznego :) 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz