niedziela, 15 czerwca 2014

Ciasto ucierane z owocami i kruszonką



Potrzebowałam ciasta na impreze. Ciasta, które nie musi stać w lodówce ani nic mu nie będzie jeśli będzie stało na świeżym powietrzu podczas gdy temperatura jest wysoka i słoneczko ładnie grzeje.
Postawiłam więc na swego rodzaju klasykę. Ciasto ucierane z owocami i kruszonką. Przepyszne, sycące, nie takie słodkie i co najlepsze, możemy dodać owoce, które tylko chcemy w sumie. Ja postawiłam na jagody(mrożone) i truskawki :)
Przepis jest na dużą blachę 25x40 cm

Składniki:
- 330 g masła
- szczypta soli
- 265 g cukru
- 6 jajek
- 330 g mąki pszennej
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (40g)
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
-800 g dowolnych owoców (mogą być mrożone, wtedy wcześniej ich nie rozmrażamy lecz oprószamy je w mące ziemniacznej)

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąki z proszkiem do pieczenia przesiewamy i odkładamy. Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy szczyptę soli. Wbijamy jajka jedno po drugim cały czas ucierając. Dodajemy przesiane suche składniki i mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto i wyrównujemy. Na ciasto wykładamy owoce, rozcięciamy ku górze. Posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 175 stopni ok 45 minut, do "suchego patyczka".

Kruszonka:
- 250 g mąki pszennej
- 160 g masła
- 80 g cukru pudru

Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia, szybko siekamy. Następnie rozcieramy między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypujemy trochę mąki.



Smacznego ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz