czwartek, 5 czerwca 2014

Wuzetka


Wuzetka - moim zdaniem to klasyka.
Uwielbiam połączenie czekolady z delikatną śmietanką.
Ciasto to jest bardzo efektowne mimo, że nie zawiera w sobie zbyt wielu kolorów, kremów itp.
Biel i czerń - czego chcieć więcej skoro to takie przepyszne? :)

Biszkopt:
- 130 g mąki
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 50 ml zimnej wody
- 1,5 łyżki kakao
- 1 łyżka konfitury ze śliwek
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Jajk ubijamy z dodatkiem soli. Miksując dodajemy wodę oraz wsypujemy po łyżce cukier. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao. Dodajemy konfiturę i delikatnie mieszamy. Ciasto przelać do formy 20x20 i pieczemy ok 30 minut w 170 stopniach. Ostudzone ciasto przekrajamy na dwa blaty.

Krem:
- 350 ml śmietany 30 %
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (jak najmniejsza ilość) i studzimy. Schłodzoną śmietankę ubić, dodać cukier puder, żelatynę i delikatnie wymieszać. Dolny blat smarujemy kremem i przykrywamy drugim blatem.

Polewa:
- 60 g gorzkiej czekolady
- 20 g masła

Masło rozpuszczamy, dodajemy czekoladę i zdejmujemy z ognia. Cały czas mieszamy. Jeszcze ciepłą czekoladę przelewamy na ciasto. Ja dodatkowo ciasto przyozdobiłam truskawkami :)

Ciasto chłodzimy w lodówce ok 3 h 
Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz