środa, 4 czerwca 2014

Krupnik

Dziś przepis na cudowną, sycącą, rozgrzewającą, idealną na te pochmurne dni zupę KRUPNIK.
Nie, nie ma to nic wspólnego z alkoholem :))
Krupnik to zupa, którą zna się od dziecka, ponieważ nasze mamy, babcie to mistrzynie w jej przyrządzaniu.
Robiłam ją pierwszy raz i jestem zadowolona z efektu. Pieprzna, aromatyczna zupka idealna na obiad. Najlepsza podobno jest jak "się przegryzie", na drugi dzień.

Składniki:
- 300 g mięsa z kością (skrzydełka, udko)
- 2 l zimnej wody
- 1 liść laurowy
- 5 kulek czarnego pieprzu
- 3 kulki ziela angielskiego
- 200 g kaszy jęczmiennej, lub mniej jeśli chcecie żeby zupa była mniej treściwa
- łyżeczka soli
- 1 mrożonka włoszczyzny (poszłam na łatwizne:)
- 1 cebula
- 6 ziemniaków
- 3 suszone grzybki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- dodałam jeszcze trochę majeranku, bazylii i oregano :)
- łyżeczka vegety
- łyżka maggi 

Myjemy mięso i wkładamy je do garnka. Zalewamy wodą i dodajemy liść laurowy, kulki pieprzy i ziela angielskiego. Gotujemy około 10 min na małym ogniu, bez przykrycia. Co jakiś czas zbieramy szumy aby wywar był czysty. W międzyczasie opalamy cebulę nad ogniem. Do wywaru dodać kaszę, włoszczyznę, grzybki i cebulę. Dodajemy 1 łyżeczkę soli. Całość gotować pod przykryciem około 20 minut, aż kasza będzie prawie dobra. W międzyczasie kroimy ziemniaki w kostkę i wstawiamy do zimnej wody aby nie ściemniały. Gdy kasza jest gotowa dodajemy ziemniaki i gotujemy na małym ogniu aż ziemniaki będą miękkie ( około 10 minut ) . Po tym czasie z wywaru wyjąć cebulę. Wyjmujemy mięso i obdzieramy z kości, do zupy dodajemy kawałeczki mięsa.  Dodajemy również pietruszkę, i do smaku sól, pieprz, vegetę, maggi i przyprawy,.
Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz