piątek, 13 czerwca 2014

Pychotka



Ciasto to ja znam pod nazwami "Pychotka" i "Pani Walewska", nie wiem czy są jeszcze jakieś.
Myślę, że jest to dość popularne ciasto. Mimo to nigdy wcześniej nie miałam z nim styczności.
Musiałam go zrobić bo zawiera w sobie krem budyniowy (który uwielbiam we wszelakich ciastach baaardzo!). Zrobiłam go pierwszy raz i na pewno nie ostatni, jest PRZE-PY-SZNY!
Zróbcie go sami, polecam :)

Przepis na formę 25x33 cm

Kruche ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru pudru
- 200 g masła lub margaryny
- 6 żółtek

Wszystkie składniki zagnieść, wyrobić ciasto, uformować kulę i podzielić na pół.

Beza:
- 6 białek
- 1,5 szklanki cukru lub cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier, a na końcu dodajemy mąke i delikatnie mieszamy.

Dodatkowo:
- 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki (450g)
- 120 g płatków migdałowych

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować, wyłożyć na spód. Na nią posmarować 1 słoiczek dżemu. Wykładamy połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypujemy równomiernie połowę płatków migdałowych. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30-35 min.
Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Wtedy drugą bezę przygotowujemy przed samym pieczeniem. Placki ostudzić.

Masa kremowa:
- 500 ml mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 16g cukru waniliowego
- 200 g  masła
- kilka kropel aromatu migdałowego

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą natomiast miksujemy z żółtkami i mąką, dodajemy do gotującego się mleka, zagotować. Gdy budyń zgęstnieje studzimy go. Miękkie masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy ostudzony budyń, dodajemy aromat migdałowy i miksujemy.

Ostudzone placki przekładamy masą kremową. Chłodzimy minimum 3 godziny w lodówce.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz