niedziela, 8 czerwca 2014

Ryż na czerwono


Ryż podany w ten sposób to jedno z moich ulubionych dań. Pasuje idealnie to praktycznie wszystkich rodzajów mięs. Jest niezwykle aromatyczny i ciekawy w smaku. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiej odsłony ryżu to bardzo Wam polecam, jestem pewna, że jeśli już raz tak go przyrządzicie, często będziecie do niego wracać :)

Potrzebujemy:
- 3 woreczki ryżu (ilość zależy od was)
- dwie garście mrożonej włoszczyzny
- sól, pieprz, wegeta
-  olej kokosowy
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego

W średnim garnku roztapiamy olej kokosowy. Dodajemy włoszczyznę i smażymy ok 5 min. Dodajemy surowy ryż i dalej smażymy ok 4-5 min. Dolewamy ok 1 l gorącej wody i dusimy to wszystko aż ryż wchłonie większość wody. Dodajemy przyprawy do smaku i przecier pomidorowy. Mieszamy, jeśli trzeba dolewamy wody. Ryż jest gotowy gdy będzie odpowiednio miękki.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz